Twaalf stads- en gemeentebesturen uit onze regio hebben maandag in Dendermonde het charter Gezonde Gemeente ondertekend. Ze engageren zich zo om werk te maken van een structureel preventief gezondheidsbeleid.
Gezonde Gemeente is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s, met als nauw betrokken partners de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) met de steun van de Vlaamse overheid.
“De voorbije bestuursperiode gingen al onze steden en gemeenten al aan de slag en bouwden zij een lokaal gezondheidsbeleid uit, op maat van hun eigen inwoners. Dit voorjaar brachten we hen allemaal een bezoekje, met als missie: hen enthousiasmeren om ook de volgende bestuursperiode in te zetten op gezonde inwoners, personeel en bezoekers”, zegt Eowyn Huybrecht van Logo Dender.
Het hernieuwde engagement werd maandag kenbaar gemaakt door ondertekening van het charter Gezonde Gemeente. Aalst, Lede, Erpe-Mere, Denderleeuw, Geraardsbergen, Ninove, Haaltert, Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout, Berlare en Zele zetten hun handtekening.
“We moeten allemaal streven naar een gezonde leefomgeving”, vindt Dendermonds schepen Tomas Roggeman (N-VA). “We starten daarom binnenkort met twee projecten. Eerst is er Generatie Rookvrij waarmee we jongeren het roken willen afraden. Later dit jaar houden we een gezondheidsenquête om de behoeften bij de bevolking na te gaan.”
Ook in Ninove worden er acties gehouden. “We hadden eerder al rookstopcursussen en projecten rond alcohol- en drugspreventie”, zegt burgemeester Tania De Jonghe (Open VLD). “Maar voor ons ligt de grote uitdaging bij de kansengroepen. Hen hier ook bij betrekken, maar niet op een dwingende manier, is het doel.”
Drugscentrum
Aalst wil graag een eigen behandelcentrum voor mensen met drugsproblemen. “We zijn vragende partij om zo’n afdeling bij ons uit te bouwen”, zegt schepen Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). “Verder willen we dat de werkomstandigheden van ons stadspersoneel geoptimaliseerd worden en dat iedereen de kans krijgt om te breken met een ongezonde levensstijl.”
Bron: Het Nieuwsblad 2 april 2019