Algemeen

Te weinig Belgen kunnen reanimeren

Dit bericht delen

Te weinig Belgen kunnen reanimeren. Dat meldt de Belgische reanimatieraad naar aanleiding van de Europese “Restart a heart day”. Nochtans kunnen eenvoudige reanimatietechnieken de overlevingskansen bij een hartaanval met de helft verhogen.

Elk jaar krijgen ongeveer 400.000 Europeanen een hartstilstand. Slechts 1 op de 10 overleeft dat. Het onmiddellijk opstarten van een hartmassage kan volgens de Belgische reanimatieraad de overlevingskansen verdubbelen. “We zijn er zeker van dat, indien er meer opgeleide personen zijn (bijvoorbeeld in luchthavens, sportzalen, hotels …) en er meer Automatische Externe Defibrillators (AED’s) beschikbaar zijn op strategische plaatsen, 50% van de overlijdens door hartstilstand effectief kan worden vermeden”, klinkt het in een persbericht.
De Belgische reanimatieraad benadrukt dat u niets verkeerd kunt doen door een hartmassage te starten. “Niets doen zou pas verkeerd zijn”, klinkt het. “Een hartmassage uitvoeren is gemakkelijker dan gedacht en er worden mensenleven mee gered. Zelfs een lichte stijging van het aantal personen die durven reanimeren kan al heel wat levens redden.”

“EHBO moet verplicht worden op school”

Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) pleit ervoor om EHBO verplicht te maken op school. “Een goede basisopleiding in het onderwijs moet ertoe bijdragen dat mensen doelgerichter kunnen handelen wanneer noodsituaties zich voordoen”, stelt hij in een persbericht.

Belga

In heel wat opleidingen wordt al aandacht besteed aan EHBO, maar “de resultaten zijn onvoldoende”, aldus De Gucht. Hij wil dat het Rode Kruis Vlaanderen een partner wordt bij de organisatie van EHBO op school.”Zo heeft Vlaanderen de garantie dat elke jongere die de schoolbanken verlaat, de nodige kennis en vaardigheden heeft met betrekking tot handelen in noodsituaties. De bredere kennis en vaardigheden in EHBO zou de overlevingskansen in België aanzienlijk verhogen”, aldus De Gucht. Uit cijfers blijkt dat de overlevingskans na een hartaanval in België 6% bedraagt, daar in Nederland de overlevingskans 60% is.
Vorige week is zijn voorstel al besproken in de Commissie Onderwijs en Gelijke Kansen in het Vlaams Parlement. Alle partijen toonden zich bereid “tot gesprekken om tot een krachtdadige oplossing te komen”.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Reacties op “godsdienstles in het vizier”

Algemeen

Open brief aan Lieven Boeve, directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen