Algemeen

Sterk protest tegen afgelasting jumping

Dit bericht delen

Aalst De afgelasting van de internationale jumping in Aalst stuit op sterk protest. Zowel vanuit de paardensport als uit politieke hoek weerklinkt er kritiek.

Dat de derde internationale jumping op domein De Kluizen in Aalst niet plaatsvindt, heeft kwaad bloed gezet. De organisatoren gelasten de jumping af na tegenwerking van Groen en Raldes vzw, die het natuurdomein tegen massa-evenementen willen beschermen.

Zowel de Vlaamse Liga voor Paardensport (VLP) als Open VLD drukken nu hun ongenoegen uit. ‘Heel de paardensector is hier de dupe van’, zegt Mark Wentein, voorzitter van zowel de Vlaamse Liga voor Paardensport als de Belgische Confederatie van het Paard vzw (BCP). ‘Aangezien die wedstrijd internationaal op de planning stond, hadden verschillende paardeneigenaars al ruiters ingehuurd om hun paarden te trainen voor de wedstrijd. Met oog op mogelijk prijzengeld werd er heel wat geïnvesteerd om de paarden klaar te stomen.’

‘Heel de sector heeft verlies gemaakt en niet in het minst de organisator, die voor die jumping internationale kalenderrechten heeft moeten aanvragen en geïnvesteerd heeft in flyers en advertenties. Ook voor de stad Aalst is het een gemiste kans. Dit was een wedstrijd die minstens tot de subtop behoort’, zegt Wentein.

Organisator Filip Van Laethem verklaart dat hij door de afgelasting van het evenement zo’n 50 à 100.000 euro schade geleden heeft. Ook uit politieke hoek klinken boze stemmen. Gemeenteraadsleden Jean-Jacques De Gucht en Frans Penne (Open VLD) zeggen dat ze het een zeer spijtige zaak vinden: ‘Het plaatste Aalst op de sportieve kaart en gaf onze stad uitstraling. Er zouden normaal 500 mensen tewerkgesteld worden en 1 miljoen in de lokale economie geïnvesteerd.’ Op de sociale netwerksite Facebook werden intussen 823 personen lid van de groep ‘Jumping Aalst moet blijven’.

Bron: Het Nieuwsblad

Andere nieuwsberichten

Algemeen

‘Superdemocratie, de Senaat der dingen’

Algemeen

Open Vld: Schakel externe consultant in voor nieuw transformatieplan VRT