In eigen land roepen Jan Roegiers (sp.a) en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) op tot actie. Maar voorlopig blijft het stil bij het BOIC en op het kabinet- Muyters
Acteur Stephen Fry roept op de komende winterspelen in Rusland te boycotten omwille van een recente antihomowet. De Brit heeft een open brief en een petitie met 320.000 handtekeningen laten afleveren bij het IOC. ‘Poetin mag niet de goedkeuring van de beschaafde wereld krijgen.’
Sinds president Poetin in juni zijn handtekening zette onder een nieuwe wet is het in Rusland verboden om ‘propaganda te maken voor niet-traditionele seksuele relaties’. Op handjes vasthouden in het openbaar of het dragen van een regenhoogshirt staan voortaan strenge straffen. De wet komt kort voor alle ogen gericht zullen zijn op Rusland: over exact 182 dagen, op 7 februari 2014, gaan in Sochi de 22ste Winterspelen van start. Internationaal neemt de roep om een boycot echter almaar toe. Stephen Fry – zelf homo én Jood – windt er in een open brief, die gisteren ook in De Morgen werd gepubliceerd, geen doekjes om: de Spelen in Rusland organiseren is volgens Fry even erg als de Spelen in 1936 in nazi-Duitsland organiseren. “Dat de Spelen toen doorgang vonden onder een tiran die twee jaar eerder wetten liet uitvaardigen die systematisch een minderheid in de ban deden, was een grote smet op de Olympische gedachte”, schrijft hij. “Houd de Spelen in Utah, houd ze in Lillehammer, waar ook ter wereld”, aldus Fry. “Maar het kan niet zo zijn dat Poetin de goedkeuring krijgt van de beschaafde wereld. Laten we die fout niet weer maken.” Zijn brief kreeg de steun van 320.000 sympathisanten die een petitie ondertekenden met de vraag om de Spelen elders te organiseren. Als dat geen optie is, hoopt Fry dat premier David Cameron de Britse delegatie thuis zal houden. Een woordvoerder van de Britse premier zegt dat er inderdaad groeiende ongerustheid is over de situatie in Rusland.
Obama
Fry is niet de enige die kritiek levert op Rusland. Eerder deze week publiceerde Human Rights Watch een kritisch rapport over de Spelen: zij klagen aan dat journalisten en activisten die wantoestanden omtrent milieuproblemen of arbeidsomstandig- heden aan het licht willen zien komen, de mond worden gesnoerd. In zijn interview met Jay Leno liet ook Amerikaans president Obama zijn ongerustheid blijken over de toestand in Rusland. “Ik heb geen geduld met landen die homo’s, lesbiennes of transgenders intimideren of kwetsen”, aldus Obama. “Het is in Ruslands eigen belang dat ze ervoor zorgen dat de Olympisch Spelen vlot verlopen.” Vanuit Nederland krijgt Fry steun van schrijver Arthur Japin, die zijn land oproept om niet deel te nemen aan de spelen. In Canada is het Star Trek-acteur George Takei die aan de kar trekt. Hij liet 47.000 mensen een petitie ondertekenen met de vraag de Spelen naar Vancouver te verplaatsen. In eigen land roepen onder meer politici Jan Roegiers (sp.a) en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) op tot actie. Maar voorlopig blijft het stil op het kabinet van minister van Sport Philippe Muyters (N-VA), en ook het Belgische Olympisch Comité is niet van plan om in februari weg te blijven uit Rusland. “Het enige slachtoffer van een boycot zijn de atleten”, zegt Guido De Bondt, secretaris-generaal van het BOIC. “Zij werken jaren naar Spelen toe. Een boycot is niet de juiste benadering. In het verleden heeft dat alleen maar een wrange nasmaak nagelaten.”
Holebi-atleten
Volgens De Bondt heeft het IOC garanties gekregen dat er zich geen problemen zullen voordien tijdens de Spelen door de nieuwe wet en dat voor atleten en bezoekers van de Spelen een uitzondering zal worden gemaakt. De Russische minister van Sport is duidelijk nog niet op de hoogte van die afspraak. Hij liet weten dat de wet wél geldt voor buitenlanders, ook tijdens de Spelen. Wie openlijk “propaganda maakt”voor homoseksualiteit riskeert een geldboete, een gevangenisstraf van 15 dagen of een deportatie. Het IOC laat weten de situatie op te volgen en te onderhandelen met Rusland, maar van een verhuis van de Spelen is vooralsnog geen sprake. “Ik ben er zeker van dat het IOC op een discrete manier diplomatieke betrekkingen met Moskou heeft om dit op te lossen”, stelt De Bondt.