Algemeen

Overheid pakt beleggingsfraude met virtuele munten aan

Dit bericht delen

De federale regering werkt aan een campagne om beleggers te waarschuwen voor fraude met beleggingen in onder andere virtuele munten. Naar een van die louche munten, de nanotec, is een onderzoek gestart.

Nu virtuele munten zoals de bitcoin en de ethereum het ene record na het andere breken, neemt ook bij het grote publiek de interesse voor dit soort beleggingen toe. Maar die kleine beleggers zijn zich niet altijd bewust van de risico’s die kleven aan een investering in deze cryptocoins, zoals virtuele munten ook worden genoemd. De koers is notoir volatiel, de sites waarop in je deze munten kan handelen zijn niet altijd even betrouwbaar en, vooral, de markt wordt niet gereguleerd door een toezichthouder. Als er iets fout loopt, riskeer je als belegger je volledige inzet kwijt te spelen.

Bovendien lokt de hype ook partijen met minder goede bedoelingen. Steeds meer Belgen laten zich vangen door oplichters die beweren een beloftevolle virtuele munt op de markt te hebben gebracht. In realiteit gaat het vaak om een piramidespel rond een onbestaande cryptocoin. Wie daarin belegt, wordt fabelachtige rendementen beloofd als hij of extra spaarders weet te vinden voor het spel. Maar als het fout loopt en de toestroom van nieuwe spaarders opdroogt, riskeer je als investeerder veel geld te verliezen.

Naar de bedenkers van een van die nepmunten, de oneCoin, loopt al een gerechtelijk onderzoek. Dat is nog niet het geval voor de Nanoclub, die beweert een ‘financiële revolutie’ aan de man te brengen met haar virtuele munt, de nanotec. De Belgische financieeltoezichthouder FSMA liet wel verstaan dat er aanwijzingen zijn dat de activiteiten van de Nanoclub van frauduleuze aard zijn.

Nu lijkt de overheid toch een versnelling hoger te willen schakelen om dit soort praktijken te kunnen aanpakken. De Economische Inspectie heeft meer bevoegdheden gekregen om oplichting via piramidespelen op te sporen. Dat meldde minister van Economie Kris Peeters (CD&V) in een parlementair antwoord aan senator Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). Intussen werd al een onderzoek opgestart naar de Nanoclub en haar voorgangers. Dat onderzoek is nog lopende, maar kan uitmonden in een gerechtelijk onderzoeknaar de Nanoclub.

Opmerkelijk is wel dat Economische Zaken geen cijfers of bedragen kan noemen over gedupeerde klanten. Dat komt onder andere omdat de federale overheidsdienst Economie tot voor kort niet over een geschikt registratiesysteem beschikte om klachten bij te houden. Dat is er intussen wel. Intussen heeft de Economische Inspectie behalve klachten over de oneCoin en de Nanoclub ook klachten ontvangen over de leoCoin.

De FSMA en de Nationale Bank hebben al meermaals gewaarschuwd voor de gevaren van beleggen in virtuele munten. Maar nu dit soort beleggingen ook bij het grote publiek populairder wordt, plant de regering een grotere campagne rond frauduleuze beleggingen.

BITCOIN KRIJGT GROOTSTE TIK IN TWEE JAAR

De bitcoin, wellicht de bekendste virtuele munt, kreeg gisteren de zwaarste tik in ruim twee jaar te verwerken. Maandag was de koers nog naar een recordhoogte van 3.000 dollar gestegen. Maar dan vonden de beleggers het blijkbaar welletjes. Gisteren viel de munt terug naar 2.076 dollar, nadat sommige analisten hadden gewaarschuwd voor een zeepbel.

Bron: De Tijd –  16 juni 2017

Andere nieuwsberichten

Algemeen

De Gucht volgt Tommelein op als Gemeenschapssenator

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht op bezoek in de villa van Marcel Vanthilt