Algemeen

Open VLD voert druk op

Dit bericht delen

Herman Van Rompuy zal het steeds moeilijker krijgen om Open VLD aan boord van de federale regering te houden. Het wantrouwen van twaalf jonge Open VLD’ers – de meesten van hen kamerleden, senatoren en Vlaamse parlementsleden – tegenover de federale regering is torenhoog.

‘Als Open VLD er niet in slaagt de coalitiepartners te overtuigen om structurele hervormingen door te voeren en de staatsfinanciën zo snel mogelijk weer op orde te brengen, is er geen enkele reden om langer in de regering zitten’, schrijft de jonge generatie van Open VLD in een opiniestuk in De Standaard.

Na het ontslag van voorzitter Bart Somers kijkt de liberale partij uit naar hoe deze generatie twintigers en prille dertigers, met Mathias De Clercq, Jean-Jacques De Gucht en Annick De Ridder als boegbeelden, het voortouw gaat nemen.

Van het voornemen van de regering om een nieuwe meerjarenbegroting in te dienen die pas tegen 2015 een evenwicht bereikt, maken de jongeren brandhout. ‘De stelling dat we niets kunnen doen aan het enorme begrotingstekort en dat we maar tegen 2015 opnieuw een evenwicht zullen krijgen, is gewoon onaanvaardbaar.’

De jonge liberalen leggen de kiem van wat de ‘ideeën- en mensenpartij’ Open VLD moet worden, al bloot in hun opiniestuk. Hun analyse van de fouten die de partij maakte, is hard. ‘Pure partijpolitieke berekening, strategie en marketing kwamen in de plaats van een bezielende maatschappelijke visie op lange termijn.’

Op een ideologisch congres dit najaar gaat de partij die ‘ideeën- en mensenpartij’ uitdiepen. De vraag al dan niet in de federale regering te blijven, kan dat overschaduwen. Guy Verhofstadt heeft de lijn uitgezet om als ‘verantwoordelijke partij’ federaal mee te blijven regeren, maar de vraag is voor hoelang.

Voor 21 juli komt er een eerste kritische punt, wanneer de regering wil beslissen over regularisatiecriteria voor asiel. In september ligt de begroting op de plank.

Vicepremier Karel De Gucht (Open VLD) moet tegen 13 juli beslissen of hij naar de Europese Commissie gaat. Volgens betrokkenen is de kans groot dat hij ja zegt en vertrekt uit de regering. Ofwel vindt de regering nog een formule waarbij hij eerst mag onderhandelen over die twee cruciale dossiers voor hij de eed als commissaris aflegt. Ofwel vervangt hij Louis Michel (MR) meteen, en dan moet een nieuwkomer in de regering knopen doorhakken over die zware dossiers

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Euthanasie voor minderjarigen: België verbaast de wereld

Algemeen

Archeologen leggen goed bewaarde Duitse bunker uit Tweede Wereldoorlog bloot op Esplanadeplein