Algemeen

Nieuwe wet over lesbische meemoeders kan nog voor verkiezingen gestemd worden

Dit bericht delen

 

Er lijkt dan toch een consensus binnen de meerderheid te groeien om een meemoeder in een lesbisch koppel bij een medisch begeleide zwangerschap dezelfde rechten te geven als de vader in een heterokoppel. Dat bleek woensdagmiddag na hoorzittingen in de Senaatscommissie Justitie. Volgens Els Van Hoof (CD&V) kan de nieuwe wet nog voor de ontbinding van de Kamer, voor de verkiezingen dus, gestemd worden.

Vandaag gelden voor lesbische koppels andere regels dan voor heterokoppels. Daar waar heterokoppels hun kind simpelweg kunnen erkennen, moeten lesbische koppels een slopende adoptieprocedure van minstens negen maand doorlopen. In 2007 waren er nog 52 zulke adopties, in 2011 was dit aantal al gestegen tot 214.

De discussie over de nieuwe afstammingsregels voor lesbische meemoeders sleept al een tijd aan.

Het paarse wetsvoorstel De Gucht-Mahoux-Swennen-Defraigne beoogde een zeer brede oplossing voor zowel lesbische als homokoppels inzake het meeouderschap. ‘Met deze nieuwe procedure voor de meemoeder wordt een einde gesteld aan een discriminatie en worden zowel de vrouw die bevallen is als de meemoeder gelijk behandeld en erkend’, vindt De Gucht.

Maar het voorstel voerde onder meer ook een verbod op commercieel draagmoederschap in, en dat ging te ver voor CD&V en cdH. Els Van Hoof diende daarom samen met Françis Delpérée een amendement in dat de paarse tekst vervangt door het wetsvoorstel van CD&V-Kamerlid Sonja Becq en zich beperkt tot de lesbische koppels. Volgende woensdag houdt de Senaatscommissie Justitie andermaal een hoorzitting waarna zal blijken of het geamendeerde wetsvoorstel van Jean-Jacques De Gucht een meerderheid achter zich krijgt.

Door de nieuwe regeling zijn de afstammingsregels die gelden voor heterokoppels voortaan ook van toepassing op lesbische koppels. De vrouw die gehuwd is met de vrouw die bevalt, is automatisch meemoeder en geniet dezelfde rechten. Is het lesbische koppel niet getrouwd, dan kan de partner het kind erkennen, net zoals bij hetero-koppels. Van Hoof wees er op dat om een samenhangende tekst gaat, die nog voor de ontbinding van de Kamer kan gestemd worden. Met de paarse tekst was dit minder evident, vond ze.

 

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Coronavirus: België heeft z’n exitstrategie vastgelegd

Algemeen

Binnenkort gratis Wifi in Aalst