Algemeen

Lesbische meemoeders moeten eigen kind niet langer adopteren

Dit bericht delen

De Senaatscommissie Justitie heeft woensdagmiddag het wetsvoorstel goedgekeurd waardoor de meemoeder in een lesbisch koppel dezelfde rechten krijgt als de echtgenoot in een heterokoppel. Daardoor hoeft een meemoeder haar eigen kind niet langer te adopteren. Enkel het Vlaams Belang stemde tegen.

Door de nieuwe regeling zijn de afstammingsregels die gelden voor heterokoppels voortaan ook van toepassing op lesbische koppels. De vrouw die gehuwd is met de vrouw die bevalt, is automatisch meemoeder en geniet dezelfde rechten. Is het lesbische koppel niet getrouwd, dan kan de partner het kind erkennen, net zoals bij hetero-koppels.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel werd ingediend door Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en voorzag ook een regeling voor homokoppels die een kind willen krijgen en een verbod op commercieel draagmoederschap. Maar het voorstel bleek te uitgebreid om nog voor de ontbinding van het parlement goedgekeurd te raken. Daarom werd gekozen om in te stemmen met een amendement dat de oorspronkelijke tekst vervangt door het wetsvoorstel van Els Van Hoof (CD&V) dat zich beperkt tot de lesbische koppels.

‘Elf jaar nadat het mogelijk is voor personen van hetzelfde geslacht om te huwen, zeven jaar nadat hen het mogelijk is gemaakt om een kind te adopteren en vijf jaar na mijn eerste voorstel hieromtrent, is dit een nieuwe en broodnodige stap in de strijd tegen de discriminatie van lesbische koppels’, stelde Jean-Jacques De Gucht.

Els Van Hoof wees erop dat de bestaande situatie allesbehalve wenselijke was en dat het politiek draagvlak om hieraan een einde te maken groot was. ‘Als twee vrouwen samen kiezen voor een kind, moeten ze dezelfde kansen kunnen krijgen als heterokoppels. Met deze regeling krijgen de kinderen een dubbelzijdige afstammingsband met zijn wensouders, wat het kind beter beschermt.’

Bart Laeremans (Vlaams Belang) protesteerde fel tegen de manier waarop de behandeling van het wetsvoorstel en de stemming verliep. Hij was de enige die tegen stemde.

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Te weinig controle op giften en steun aan terreurgevangenen

Algemeen

Voor Charles Michel kan Senaat rol spelen bij beleid tegen radicalisering