Algemeen

Jonge ondernemers lopen warm voor koopzondagen, oudere winkeliers niet

Dit bericht delen

Aalst moet zichzelf als winkelstad op de kaart zetten door, net als Antwerpen, een maandelijkse koopzondag te organiseren. Dat vindt alvast oppositiepartij Open VLD. Bij winkeliers is daar niet veel animo voor, jonge ondernemers willen de stap wel graag zetten.

Link heet de koopavond die conceptstore Fonetik, kleding- en designzaak Pastoor, kledingzaak Bogaert en koffiebar Philimonius opzetten op vrijdag 18 november. De initiatieven die jonge zaakvoerders in Aalst samen uit de grond stampen, zijn aan een opmars bezig. Een voorstel van Open VLD om de winkels in de stad op één vaste zondag per maand te openen, vindt vooral bij hen gehoor.

Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) lanceert zijn voorstel eind november op de gemeenteraad. “Bij onze noorderburen, in Eindhoven, kun je elke zondag terecht om te winkelen”, zegt het oppositieraadslid. “Daarnaast organiseren ze ook ’s avonds winkelmomenten. Dichterbij, in Antwerpen, is er ook elke maand een vaste koopzondag die steevast veel volk op de been brengt. In Aalst is het momenteel nog wachten op een dergelijke regeling.”

“Uiteraard moeten de winkeliers van de stad achter zo’n systeem staan, anders is het al verloren alvorens het kan beginnen. Wij willen het gesprek aangaan met de winkeliers, om hun inbreng en standpunten in rekening te brengen.” Francis Meersseman van kledingzaak PastOor in de Louis d’Haeseleerstraat is er alvast voor te vinden. “In mijn verkoopstak moet je de deuren openen wanneer mensen de tijd vinden om te winkelen. Flexibel zijn is sowieso een noodzaak. Aalst is op zondag momenteel een lege stad, en dat is jammer. Als alle winkels op één vaste zondag of vrijdag open zijn, kunnen we een volledige stad vooruit stuwen.”

Veel andere handelaars zien zulke koopzondagen niet zitten. “Omdat ik de zondagsrust respecteer en omdat het ook wat kost, als ik mijn personeel op zondag aan de slag moet houden”, zegt Sabien Van den Broeck van kledingzaak Marty. “Onze inkomsten zouden dan worden gespreiden over zaterdag en zondag. Aalst is geen toeristenstad, dus ik denk niet dat we op zondag volk van verdere oorden gaan lokken.”

“Voor mijn sector is een koopzondag niet interessant”, zegt Liesbeth Van der Elst van optiek Pupil. “Om een bril te kopen, willen mensen de tijd nemen. Om die reden ben ik gestopt met deelnemen aan avondshoppings.”

Schepen van Economie Katrien Beulens (CD&V) wil het voorstel wel bekijken. “Als de handelaars daar enthousiast over zijn”, zegt ze. “Maar ik begrijp natuurlijk dat sommigen niet happig zijn om hun wekelijkse rustdag op te geven. Bovendien heeft Aalst al veel afwijkingen op de verplichte rustdag: met de winter- en zomersolden, Sint-Maarten, carnaval, de Topdag,… We hebben wel nog wat ruimte vrij. Als die kan worden ingevuld, met veel plezier, maar ik denk dat Aalst op dit moment niet vergelijkbaar is met steden als Antwerpen en Oostende die een speciale toeristische erkenning kregen.”

Leen De Smedt

Andere nieuwsberichten

Algemeen

“Volwassenenonderwijs biedt kansen aan vroegtijdige schoolverlaters”

Algemeen

Vanaf nu op eigen benen