Algemeen

In de naam van de vader

Dit bericht delen

 

BRUSSEL – Jean-Jacques De Gucht heeft voortaan zitting in het dagelijks bestuur van Open VLD. Hij lijkt definitief gelanceerd.

Het ‘dagelijks bestuur’ van Open VLD ondergaat een gedaanteverwisseling. Een managementteam zorgt voor de kern, aangevuld met enkele ondervoorzitters en secretarissen. Het nieuwe bestuur moet de werking van de partij stroomlijnen. Open VLD kende vooral een losse organisatiestructuur. In moeilijke politieke momenten brak dat de partij zuur op. Van zijn herverkiezing als voorzitter maakte Bart Somers gebruik om dereorganisatie die Noël Slangen had uitgetekend te realiseren.

Het managementteam, onder leiding van Slangen zelf, bestaat uit politiek directeur Tom Ongena, administratief en financieel directeur Mark Van Leeuw en het hoofd van het studiecentrum, Koert Debeuf. Zowel Debeuf als Van Leeuw komt over van het kabinet-Verhofstadt. Gewezen woordvoerder Ongena is dan weer de absolute vertrouwenspersoon van Bart Somers. Hij leidt ook de Open VLD-fractie in de Mechelse gemeenteraad.

Enkele secretarissen vullen het managementteam aan. Het kamerlid Hilde Vautmans wordt internationaal secretaris, Jean-Jacques De Gucht wordt algemeen secretaris, belast met de relatie met de plaatselijke besturen. De piepjonge senator stapt meteen via de voordeur de partijleiding binnen. Als zoon van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht bouwt de agoog een blitzcarrière uit. De vergelijking met Freya Van den Bossche, hoe prematuur ook, krijgt op die manier vorm.

De Gucht is nauwelijks 24 jaar. Pas een jaar geleden besloot hij om deel te nemen aan de verkiezingen voor de Senaat. Zijn vader toonde zich toen erg bezorgd. De Gucht kreeg slechts de negende stek. Hij moest via de voorkeurstemmen verkozen geraken. Met meer dan 60.000 voorkeurstemmen slaagde hij met verve.

Officieel krijgt Jean-Jacques De Gucht de functie omdat Bart Somers in het managementteam een mooie mix wou maken van geografische afkomst en leeftijd. Maar de Open VLD-voorzitter is vast van plan om de populaire achternaam voluit te gebruiken. Hij hoopt wellicht dat binnenkort de voornaam zal volstaan. ‘Mensen zien bepaalde dingen in mij. Ze zullen wel hun reden hebben, zeker,’ zo reageerde Jean-Jacques De Gucht.

Als algemeen secretaris wordt hij het relais tussen ‘Brussel’ en de lokale partijafdelingen. Hij moet de projecten die in het partijhoofdkwartier worden bedacht, vertalen naar het plaatselijke niveau. Ook moet de senator de plaatselijke temperatuur opmeten. Zelf weet hij nog niet goed op welke manier hij zijn taak zal aanpakken. ‘Ik moet nog veel leren. Ik moet de mensen ook nog leren kennen’, zo vertelde hij. De Gucht krijgt niet de verantwoordelijkheid over plaatselijke lijstvorming. Dat blijft een prerogatief van de voorzitter zelf.

De jongste weken haalde De Gucht het nieuws met plannen rond de uitbreiding van euthanasiewetgeving. Hij oogstte kritiek door het feit dat zijn voorstellen niet voldragen leken. De senator zelf voelde zich wat mis begrepen. Hij gaat zijn ideeën nu verfijnen.

Momenteel woont hij nog in Berlare. Maar er gaan geruchten dat Jean-Jacques De Gucht naar Aalst verhuist, waar hij ook school liep. Het vertrek van Anny De Maght uit Open VLD liet immers sporen na. Zelf vindt de senator die berichten voorbarig. ‘Ik zal zelf bepalen waar ik ga wonen. Daar heeft de partij niets aan te zeggen.’

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Startende ondernemingen in de kijker

Algemeen

Bisschoppen tegen uitbreiding van euthanasiewet: Jean-Jacques De Gucht op radio 1