Algemeen

Hetero’s tonen beter niet openlijk affectie op het WK

Dit bericht delen

Heteroseksuele voetbalfans zouden beter niet hand-in-hand lopen op het WK in juni in Rusland. De organisatie Fare (Footbal Against Racism in Europe) waarschuwt dat het gevaarlijk kan zijn. Ze brengen ook een gids uit om fans te waarschuwen voor de gevaren voor openlijke uitingen van heteroseksualiteit in Rusland en ze zullen die gids ook uitdelen tijdens het toernooi. De gids zal hetero’s aansporen om voorzichtig te zijn op elke plek waar hetero’s niet welkom zijn. Dezelfde boodschap is er trouwens voor blanke fans en mensen van een etnische meerderheid. Ga naar het WK, maar wees voorzichtig.

 

Geef toe, dit klinkt absurd. Voor alle duidelijkheid in bovenstaande tekst werd homo door hetero vervangen, zwart door blank en minderheid door meerderheid.  De inhoud van de boodschap die FARE in november 2017 uitstuurde werd eergisteren door Buitenlandse Zaken in iets andere bewoording herhaald: “De Russische samenleving is niet tolerant inzake  LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender). Het openlijk uiten van affectie tussen mensen van hetzelfde geslacht kan voor problemen zorgen. Het openlijk propageren van homoseksualiteit is overigens verboden in Rusland.”

Anti homowetten

Je kan je in de eerste plaats afvragen hoe het kan dat een grootschalig evenement met supporters van verschillende nationaliteit, geloofsovertuiging en seksuele geaardheid georganiseerd mag worden in een land dat weinig tolerant is. In maart kregen donkere Franse internationals nog oerwoudgeluiden te horen tijdens de oefenmatch tussen Rusland en Frankrijk, in Sint-Petersburg. WK-gastheer Rusland kreeg hiervoor van de FIFA een boete van 25.000 euro. Wat betreft homo’s zijn de anti homowetten een tekenend voorbeeld van de onverdraagzaamheid. In 2013 -een jaar voor het andere grote evenement, de winterspelen in Sotchi- werden deze wetten goedgekeurd. Het Europees hof voor de rechten van de mens was messcherp voor de wet. Zo stelden de rechters dat de autoriteiten de vooroordelen tegen homoseksuelen versterken en homofobie aanmoedigen wat onverenigbaar is met begrippen als gelijkheid, verscheidenheid en tolerantie die horen bij een democratische maatschappij. Russische hooligans scandeerden afgelopen week nog homo’s te zullen neersteken en uitroeien. Gezien de racistische en homofobe uitlatingen, moeten we veiligheidsgaranties hebben voor eenieder die zijn nationaal elftal gaat aanmoedigen in Rusland.

We dragen de verpletterende verantwoordelijkheid om de veiligheid van iedereen te kunnen garanderen tijdens en na het WK in Rusland. Buitenlandse zaken heeft haar reisadvies voor Rusland uitgebreid voor het WK. Waarschuwingen, tips, do’s & don’ts het zijn allemaal goedbedoelde, vaak individuele acties. Het kan niet de bedoeling zijn dat we met dergelijke acties de indruk wekken dat we akkoord gaan met wat daar gebeurt. Of een klimaat creëren dat we mensen enkel moeten waarschuwen wanneer hun rechten elders niet gelden eerder dan te vechten voor deze rechten. Net daarom moeten we een gezamenlijk politiek signaal sturen. Het WK is bovendien hét moment bij uitstek om dergelijke boodschap uit te dragen. Sport draagt namelijk samen met cultuur de mooie eigenschap in zich om mensen te verbinden. We zijn met z’n allen ‘red together’ maar in de eerste plaats ‘human together’. We moeten onze rechten dus blijven verdedigen en uitdragen in binnen- en buitenland. Vooral omdat in 2020 het EK zal plaatsvinden in Qatar, een land waar homoseks officieel bestraft kan worden met de doodstraf, maar waar er geen bewijs is dat de straf in de praktijk wordt toegepast wanneer het gaat om seks met onderlinge toestemming tussen twee volwassenen. Het spreekt voor zich dat de tolerantie ten aan zien van homo’s in Qatar quasi onbestaande is. Wij Belgen moeten, met onze progressieve wetgeving, een voorbeeld stellen en samen met Europa eisen dat dergelijke evenementen niet kunnen doorgaan in landen waar vrijheden van burgers miskend worden.

De tolerantie van landen lees je in haar wetten

Er is namelijk een rechtstreeks verband tussen wetgeving en tolerantie. Zo blijkt dat landen die discriminatie uit hun wetgeving halen een grotere mate van tolerantie kennen. Een schoolvoorbeeld hiervan is de Rainbow Europe Map. De kaart is een product van ILGA-Europa die onderzoek doet naar het beleid van landen ten aanzien van de LGBTI-gemeenschap en gieten deze informatie in grafieken en tabellen. België moet met 79 procent alleen Malta (91%) voor zich laten. We moeten als land onze koppositie op deze lijst gebruiken om een voorbeeld te stellen en om druk uit te oefenen in het buitenland. We zouden mogen eisen dat landen die discriminatoire wetgeving hebben en gekend zijn om hun intolerantie geen gastland mogen zijn voor massa-evenementen. Zeker wanneer blijkt dat de vrijheid van sommige supporters door de plaatselijke wetgeving miskend wordt.

Nog even terug naar de Rainbow Europe Map. Rusland bengelt met 11 procent ergens onderaan de lijst. Het rechtstreekse verband tussen de wetgeving en tolerantie wordt hierdoor pijnlijk duidelijk. Wij willen alvast binnenkort op nummer één staan, op het WK, én op de Rainbow Map

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht in De Zevende Dag over de leefbaarheid in Aalst

Algemeen

Ik heb geen naam om op affiches te zetten