Algemeen

Heraanleg Grote Markt uitgesteld: “Voor de uitvoering pinnen we ons niet vast op deze legislatuur”

Dit bericht delen

De heraanleg van de Grote Markt van Aalst, een van de prestigeprojecten en prioriteiten van dit stadsbestuur, is uitgesteld naar een latere datum. Normaal zouden die werken aansluiten op de vernieuwing van de Molenstraat, maar schepen van Openbare Werken Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) stelt de werken nu uit. Waarom? “De middenstand kreunt onder de gevolgen van dit virus.”

Er zijn ondertussen wel al wat speerpunten uit het bestuursakkoord van D’Haese II gesneuveld: de Veiligheidskazerne is voor later, het Vlaams museum komt er niet in De Pupillen en het project van de evenementenhal op de Tragel zit muurvast. De bouw van het zwembad zit wel op schema en voorlopig de aanleg van het Esplanadepark met ondergrondse parking ook nog. Of de heraanleg van de Grote Markt rond zal zijn in 2024, zal nog moeten blijken.

Bestuursakkoord
“In de aanloop naar de huidige legislatuur maakten we een visie op voor onze stad”, zegt schepen De Gucht (Open Vld) nu. “Deze visie werd opgenomen in het bestuursakkoord en in het budgettair meerjarenplan. Daarmee getuigden we onze vaste wil deze visie van waar we met Aalst zouden willen staan in 2024 ook te realiseren. Vernieuwende ideeën en inzichten zouden Aalst opwaarderen en klaarstomen voor de toekomst door onder meer met vergroening een grotere belevingsomgeving te creëren. Eén van deze projecten behelst de heraanleg van de Grote Markt.”

De schepen blijft erbij dat de Grote Markt moet heraangelegd worden. “Eenieder was er samen met ons van overtuigd dat onze stad een mooie, nieuwe Grote Markt verdiende. Iedereen was het erover eens dat de huidige Grote Markt dringend aan heraanleg toe was. Aalst verdient wel beter, de stad hunkert naar een sfeervolle aantrekkingspool voor bewoners, bezoekers van handel en horeca of toeristen. Er werd gezegd dat bezoekers van onze stad de Grote Markt zouden mijden omwille van de moeilijk begaanbare kasseien en met een rolstoel of rollator was het volgens sommigen al helemaal niet meer te doen”, zegt De Gucht. “Onmiddellijk werd dan ook in 2019 dit project opgestart en werd een bureau aangesteld om na te denken over de invulling van de Grote Markt. Mooie plannen in welvarende tijden.”

Door corona hebben de handelaren zuurstof nodig volgens het stadsbestuur. “Toen kwam corona, een eerste golf, een tweede golf. De middenstand kreunt onder de gevolgen van dit virus”, zegt de schepen. “Vele ondernemers, handelaars, horeca, kappers, schoonheidszaken,.. hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Hopelijk kunnen we deze coronacrisis snel achter ons laten en kunnen we tegen het einde van dit jaar een heropstart beleven van het normale leven. Deze crisis zal zeker zijn sporen nalaten en zal zijn tijd nodig hebben om onze economie te laten herstellen.”

Niet vastpinnen
En dus gaan de plannen voor de heraanleg voorlopig weer in de kast. “Dit heeft spijtig genoeg ook zijn repercussie op onze plannen en meer bepaald voor de plannen die op tafel liggen voor onze Grote Markt. Ik vind het dan ook raadzaam de uitvoering van dit project niet te laten starten vóór de zomer van 2022, en vooraleer een verdere timing op te stellen, wil ik verder in overleg gaan met de horeca en handelaars van de Grote Markt”, zegt de schepen van Openbare Werken. “Voor de uitvoering van de werken pinnen we ons niet vast op deze legislatuur. De ontwikkeling van de plannen zullen we voortzetten om op een later moment opnieuw geactiveerd te worden.”

Bron: www.hln.be (10 februari 2021)

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Homans wil nu helemaal geen moskeeën meer erkennen

Algemeen

Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) geeft zijn ongezouten mening over actuele hangijzers: “De Turteltaks is een slechte zaak voor de perceptie”