Met elektrische deelsteps kan je je in een mum van tijd verplaatsen in de Aalsterse binnenstad. Het ideale vervoersmiddel om de laatste kilometers van je traject duurzaam en vlot af te leggen. Vanaf 24 augustus zullen er meteen 150 steps beschikbaar zijn in Aalst, na een week worden dat er 300.
Aalst doet heel wat inspanningen om de mobiliteit te verbeteren. Met het nieuwe circulatieplan trekt de stad de kaart van bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid. Daarnaast wordt geïnvesteerd in weginfrastructuur voor fietsers en auto’s zoals de fietstunnels in Nieuwerkerken en Moorsel of de tunnelwerken aan de Boudewijnlaan.
Bezoekers en bewoners van het centrum krijgen er vanaf 24 augustus een extra vervoersmiddel bij: de elektrische deelstep. Hiervoor werd Dott geselecteerd, die aanbieder is ook te vinden in steden zoals o.a. Brussel, Luik, Namen, Londen en Parijs. 300 Dott-steps zullen op verschillende plaatsen in het centrum te vinden zijn om korte afstanden te overbruggen op een heel gemakkelijke manier. We voorzien ze ook aan overstappunten zoals stations, bushaltes en parkings. Ideaal dus om die laatste kilometer duurzaam en vlot af te leggen.
Spelregels Waar vind je de elektrische deelsteps? De steps werken volgens het systeem van ‘free floating’. Er zijn geen vaste ophaalplekken of terugbrengplekken, maar om de orde en veiligheid te bewaren zijn er toch enkele spelregels. Je vindt ze in het gebied binnen de R41 tot en met station Erembodegem en ook aan beide ziekenhuizen en de hogescholen in Aalst. Neem zeker een kijkje op het kaartje in de app. De locaties vallen zo veel mogelijk samen met de locaties voor deelfietsen in Aalst. Deelsteps en deelfietsen zijn namelijk een aanvulling op elkaar en geen vervanging.
Waar parkeren? Parkeren kan je overal in het centrum, behalve op het Statieplein. Daar vragen we je te parkeren in de gemarkeerde ‘dropzone’. Tip: zoek naar de verzamelplaats voor Mobit-fietsen (groene deelfietsen), net ernaast vind je de locatie van de steps.
Wat mag niet? Sommige zones zijn helemaal niet toegankelijk om te rijden of te parkeren. Dat zijn private zones of openbare gebouwen zoals het stationsgebouw. In het voetgangersgebied geldt een snelheidsbeperking van 6 km/u. Geen zorgen! De steps passen automatisch de snelheid afhankelijk van waar je je bevindt.
Hoe gebruik je een step van Dott? Dott biedt duurzame voertuigen aan. Ze krijgen dagelijks onderhoud en beschikken over veiligheidsvoorzieningen zoals grotere wielen voor betere grip op de weg en een dubbel remsysteem. Dat maakt het rijden op de steps een fluitje van een cent. Als kers op de taart kan je gebruikmaken van richtingaanwijzers, zodat het verkeer rondom steeds op de hoogte blijft van jouw richting.
Om een ritje te starten:
Download de app en meld je aan. Dott accepteert alle populaire betaalmethoden, waaronder Paypal, Bancontact, Ecochecques, Giropay en iDEAL. Voor de Ecochecques dien je een medewerker op straat aan te spreken om deze in te wisselen.
Als je dan een account hebt kan je een maandabonnement van slechts 1 euro kopen. Dat hoeft natuurlijk niet, maar anders betaal je elke keer je de step ontgrendelt 0,50 cent. Verder betaal je dan slechts 0,17 cent per minuut als je aan het rijden bent.
Dott zal ook speciale aanbiedingen voorzien tijdens belangrijke culturele, toeristische of sportevenementen.
Een rit starten doe je door:
1. Een QR-code om de step te scannen.
2. Parkeer steeds de step waar je niemand hindert.
3. Rit gedaan? Vergrendel de step via de app.
Veiligheid
Om op een step te kunnen rijden ben je ten minste 18 jaar oud. De maximumsnelheid is 25km/u. In de app van Dott vind je allerlei tips om zo veilig mogelijk de step te gebruiken en achter te laten.
In het aanbod is voor elke gebruiker een kosteloze uitgebreide verzekering inbegrepen. Het is aangeraden aan om een helm te dragen, alhoewel dit niet verplicht is. Opgelet: Dott is niet aansprakelijk voor (hoofd)verwondingen die vermeden of beperkt hadden kunnen worden door het dragen van een helm.
Steppen in het verkeer, hoe doe je dat? Om een elektrische step te gebruiken heb je geen rijbewijs nodig, maar uiteraard moet je als bestuurder de wegcode volgen.
Wie een step gebruikt, wordt aanzien als een fietser van zodra hij of zij sneller dan ‘stapvoets’ rijdt. In dat geval dien je dezelfde verkeersregels te volgen die voor fietsers gelden en op het fietspad te rijden, of wanneer er geen fietspad is, op de rijbaan. Ook moet je de wegsignalisatie voor fietsers volgen.
Wie stapvoets met een elektrische step rijdt, geldt als voetganger en moet zich ook zo gedragen. Dat betekent dat je het voetpad moet gebruiken, moet oversteken aan een zebrapad, …
Blijf op de fietspaden, je mag je op dezelfde manier voortbewegen zoals met een fiets, rijd dus niet op de voetpaden of op zebrapaden.
In de fietsstraten hebben steppers dezelfde rechten en verplichtingen als fietsers. Ze mogen dus ook rijden in de verboden richting van éénrichtingsstraten wanneer een bord dit toelaat voor fietsers.
Parkeer de steps op het voetpad op voorwaarde dat er een vrije doorgang van minstens 1,5m beschikbaar blijft, denk steeds aan de rolstoelgebruikers of buggy’s.
PERSBERICHT STAD AALST – 24/08/2021