In navolging van het federale parlement, dat onlangs een gelijkaardige resolutie goedkeurde, vragen nu ook de Vlaamse meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement om de toetredingsprocedure voor Turkije te bevriezen en de Europese ‘Pre-Toetredingssteun’ te schrappen. Dit fonds is verbonden aan de status van Turkije als een kandidaat-lidstaat en levert het land 4,45 miljard euro op voor de periode 2014-2020. “In het licht van de verslechterende mensenrechtensituatie en de achteruitgang van de democratie vragen we deze steun te schrappen en de bevriezing van de toetredingsprocedure,” zeggen de initiatiefnemers Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Karl Vanlouwe (N-VA) en Ward Kennes (CD&V).
Het is al enkele jaren duidelijk dat Turkije onder de heerschappij van Erdogan in de verkeerde richting evolueert en de democratie er een achteruitgang kent. “Na de mislukte couppoging van 15 juli 2016 is de mensenrechtensituatie alleen maar slechter geworden,” zegt Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). “De cijfers spreken boekdelen: sinds de staatsgreep zijn 10 parlementsleden gearresteerd, 150 journalisten opgesloten, 24 radio- en televisiestations uit de eter gehaald, 4 miljard euro aan vastgoed in beslag genomen, 2368 rechters en openbare aanklagers aangehouden en bevinden meer dan 31.000 mensen zich momenteel in hechtenis. In totaal zijn meer dan 129.000 ambtenaren geschorst of ontslagen. Daarom is het nu tijd om een duidelijk signaal te sturen naar Turkije.”
“Turkije kiest steeds meer voor een autoritaire koers die haaks staat op onze Europese normen en waarden. Met deze resolutie maken we duidelijk dat regeringen die burgerlijke vrijheden fnuiken, geen perspectief verdienen op toetreding van de EU. Meer dan 10 jaar geleden werden de toetredingsonderhandelingen gestart. Maar vandaag is er slechts 1 hoofdstuk afgerond, 15 hoofdstukken zijn nog in onderhandeling en 17 andere hoofdstukken zijn zelfs nog steeds gesloten. Het wordt tijd dat we deze processie van Echternach stoppen,” zegt mede-initiatiefnemer Karl Vanlouwe (N-VA).
Schrap de financiële steun aan Erdogan
Een tweede manier is om de financiële steun stop te zetten. Ward Kennes (CD&V): “De EU geeft voor de periode 2014-2020 zo’n 4,45 miljard euro steun aan Turkije om zich voor te bereiden op hun toekomstig lidmaatschap van de EU. Onder meer door de versterking van de democratische instellingen en de rechtsstaat. We stellen vast dat dit doel niet bereikt wordt en dat er integendeel een verslechtering plaats vindt. Het is niet verantwoord om geld te geven als dit niet het beoogde effect heeft. We pleiten dan ook voor een schrapping van deze steun.” Het vrijgekomen geld moet voor de initiatiefnemers rechtstreeks gaan naar hulp aan het Turkse middenveld en ngo’s die zich inzetten voor meer democratie. “Zo zijn we zeker dat het Europese geld goed besteed is.”
Doodstraf
Voor De Gucht is deze resolutie een duidelijk signaal dat het zo niet verder kan. “Als Turkije zou doorzetten met hun plannen om de doodstraf terug in te voeren, moeten de onderhandelingen definitief gestopt worden. We moeten duidelijk maken aan Erdogan dat hier absoluut geen sprake van kan zijn en dat indien hij dat doet, hij alle bruggen naar de EU opblaast.”
Deze resolutie komt er in navolging van gelijkaardige resoluties in het Europees en het Federaal parlement. De Vlaamse regering wordt zo gevraagd om zich samen met de Federale regering op het Europees niveau te pleiten om deze eisen door de Europese Raad te laten aannemen.