Algemeen

Aalst scheurt broek aan Prikkelwoningen

Dit bericht delen

De verkrotte panden die Aalst renoveerde naar Prikkelwoningen met als doel Rechteroever op te waarderen, zijn te duur en raken niet verkocht. Het eerste huis alleen al wordt met minstens 120.000 euro verlies te koop gezet.

De Prikkelwoningen zijn een onderdeel van het Prikkelproject dat als doel heeft Rechteroever als waardevol stadsdeel te stimuleren. Door verkrotte woningen op te kopen en te renoveren, wilde stadsdochter AGSA de binnenstad vernieuwen. Maar het beleid heeft gefaald, geeft schepen van Wonen Sarah Smeyers (N-VA) toe. “De Prikkelwoningen hebben niet het beoogde resultaat gehaald”, zegt ze. Momenteel wordt afgewogen of de laatste twee Prikkelwoningen in de Drie Sleutelstraat en de Borluutstraat überhaupt nog opgetrokken worden.

Vlaams geld

De vier Prikkelwoningen die al gebouwd zijn, waarvan drie in Groenstraat nummer 3 en een in Groenstraat 164, lijken immers op een verlies af te stevenen. Van de ene is het al zeker, daar legt oppositiepartij Open VLD pijnlijk de klemtoon op. “De sociale woning die men gebouwd heeft in de Groenstraat 164 heeft 336.000 euro gekost en mag voor maximaal 222.000 in de markt worden gezet”, zegt gemeenteraadslid Frans Penne (Open VLD), die in de raad van bestuur van AGSA zetelt. “Ook voor de drie woningen die in de Groenstraat 3 gebouwd zijn, rijzen er problemen. Die worden verkocht voor 230.000 euro en tweemaal 235.000 euro, wat net de bouwkosten zou moeten dekken. Maar er dagen ook hier geen kopers op, dus het verlies staat in de sterren geschreven.”

De woningen worden nu acht maanden te koop aangeboden via een makelaar, maar vooral de gemeenschappelijke tuin zou voor kopers moeilijk liggen. Open VLD stelt voor dat de stad “haar regelgeving verandert, zodat het voor bouwpromotoren interessant wordt.”

Het Prikkelproject wordt gefinancierd met Vlaams geld, met name middelen die Aalst kreeg via het Stedenfonds dat duurzaam beleid beoogt. “Het was niet de bedoeling om winst te maken”, zegt Smeyers. “Dat neemt niet weg dat we heel zorgvuldig met de centen van het Stedenfonds omspringen. Ik zal met de ambtenaren en het AGSA overleggen om te bepalen of de laatste twee Prikkelwoningen nog worden gebouwd.” Smeyers benadrukt dat de Prikkelpremies, ook een onderdeel van het Prikkelproject waarbij bewoners van Rechteroever een premie konden trekken om hun dak, gevel of ramen te renoveren, een groot succes waren. Dat project wordt binnenkort wellicht doorgetrokken naar de Watertorenwijk.

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Dender 2 december 2016

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Debat: één jaar voor de verkiezingen

Algemeen

(Niet zo) snel met deelstep door stadscentrum