Aalst, Mobiliteit

Aalst eerste stad in Oost-Vlaanderen waar je elektrische step kunt huren

Dit bericht delen

Je kunt vanaf vandaag zaterdag door Aalst bollen op een van de honderd elektrische deelsteps die verspreid staan over 26 locaties. Het is de eerste stad in Oost-Vlaanderen waar de elektrische steps te huur zijn. Als het proefproject na de zomer positief geëvalueerd wordt, mogen ze blijven. Opvallend: in de voetgangerszone in het winkelhart wordt de snelheid automatisch begrensd tot 6 km/u.

Of hij zich comfortabel voelt op de step? “Het is een hele ontdekking voor mij, ik ben nog niet helemaal op mijn gemak”, geeft burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) toe. “Maar het is een tof vervoersmiddel voor korte verplaatsingen in de binnenstad. Ik ben er al weg van.”

“Het is leuk om te doen, het is comfortabel en rijdt zeer gemakkelijk”, zegt Jean-Pierre Swirko (57) uit Erembodegem. “Het enige moeilijke in het begin was om de rem te vinden, maar zodra je die vindt en je houdt de snelheid onder controle, is het een echt plezier.”

Voorlopig is het een proefproject: na de zomer komt de evaluatie. De steps waarvan de batterij onvoldoende opgeladen is, worden elke avond opgehaald rond 22 uur door iemand van de firma Circ. De ochtend nadien worden ze weer met opgeladen batterij verdeeld over de strategische locaties. Dat zijn onder meer het station, de ziekenhuizen, het zwembad, de Graanmarkt, het Vredeplein, Esplanadeplein, parkings van bedrijven en hotels. Wie een deelstep wil ontgrendelen, moet de Circ-app downloaden op zijn smartphone. De step opstarten, kost een euro en per minuut betaal je 15 cent. De betaling gebeurt via Visa. Nadien laad je een foto op in het systeem, die toont waar je de step achterlaat.

Na Brussel, de kust, Namen en Luik heeft Aalst dus nu ook deze vorm van deelmobiliteit ter beschikking. Maxime Vander Stichele (26), die nieuwe steden aantrekt voor het deelstepbedrijf Circ, is stiekem trots, want hij is zelf afkomstig van Aalst. Hij legt uit hoe vandalisme maximaal wordt tegengegaan: “We monitoren alles de klok rond”, zegt Vander Stichele. “We zien het als een step buiten zijn zone gaat, in Aalst komt dat ongeveer overeen met de stadsring. Dan sturen wij meteen iemand om die step te recupereren. Als iemand eentje probeert te bewegen zonder dat die ontgrendeld is, gaat er een alarm af. Als er een positieve evaluatie komt, kunnen we het gebied nog vergroten naar de deelgemeenten.”

Maximaal 18 km/u

Weetje: de steps hebben allen een gps en die staat zo ingesteld dat in de voetgangerszone van het winkelhart de step niet sneller kan dan 6 kilometer per uur. Op andere plaatsen is de maximumsnelheid 18 kilometer per uur. “We hopen dat heel wat mensen de deelsteps testen”, zegt schepen van Mobiliteit, Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). “Het is niet alleen tof, het is ook een goed alternatief voor korte autoritten en het openbaar vervoer, dat niet tot aan de deur komt, wordt ook bereikbaarder.”

Bron: Het Nieuwsblad 29 juni 2019

Andere nieuwsberichten

Aalst, Openbare werken

Ecokoker

Aalst, Openbare werken

Werken Tragel – Bergweg