Vera Van der Borght haalt uit naar continue Vlaams-nationalistische provocaties
Tijdens een interpellatie op de Aalsterse gemeenteraad gisterenavond maakte Open Vld-gemeenteraadslid Vera Van der Borght duidelijk dat heel wat Aalstenaars de Vlaams-nationalistische retoriek en provocaties van de burgemeester stilaan beu geworden zijn.
“Christoph D’Haese is lid van de N-VA en het is uiteraard volkomen zijn recht om als verkozene zijn politieke overtuigingen uit te dragen en trachten te realiseren. Hij is echter ook burgemeester van alle Aalstenaars en dus ook van heel wat mensen die niet Vlaams-nationalistisch of republikein zijn. We mogen dan ook van hem verwachten dat hij zich als burgervader wat meer boven het partijpolitieke gewoel stelt en in zijn ambt ten dienste staat van alle inwoners en respectvol blijft ten aanzien van de instellingen en andere overheden van dit land, inclusief het staatshoofd.”
Ultieme aanleiding voor de interpellatie waren de uitspraken van de burgemeester over België en de monarchie in een nieuwsreportage op de Nederlandse televisie, en dat uitgerekend op de nationale feestdag waarop ook de troonswissel werd gevierd. De uitspraken werden ook opgepikt door de Vlaamse media en pers. De burgemeester geeft in de reportage trots aan dat het staatsportret van de koning weggehaald is uit de raadszaal, dat de monarchie een oude archaïsche staatsvorm is, dat zijn partij incontournable zal worden, dat er twee verschillende Belgische culturen zijn die botsen, en hij vergelijkt vervolgens ook het staatshoofd en de koninklijke familie met Disney-figuren. Eerder had de burgemeester ook al duidelijk gemaakt dat hij met tegenzin Belgische vlaggen uithangt en de tricolore sjerp draagt.
In haar interpellatie maakte Van der Borght duidelijk dat ze niet sprak als een Belgiciste of monarchiste, maar als een verontwaardigde Aalstenaar die moet vaststellen dat de burgemeester zich verlaagt tot zo’n provocaties en retoriek, wat het burgemeestersambt onwaardig is:
“Ik had gehoopt dat u het onderscheid zou weten te maken tussen enerzijds uw functie als burgemeester en anderzijds de rol van pitbull van de N-VA die door Bart De Wever werd vooruitgeschoven om op de nationale feestdag ons land en het koningshuis eens goed door het slijk te sleuren. U mag dan als N-VA’er een hartsgrondige hekel hebben aan België, de koning en het federale staatsbestel, tot nader order is dat wel de bestuurlijke context waarin u als burgemeester dient uw functie uit te oefenen. Uzelf heeft gesteld dat van politici enige sereniteit mag verwacht worden. Wees dan ook een echte burgervader voor alle Aalstenaars.”
Van der Borght verwees ook nog naar de deontologische code voor politieke mandatarissen die stelt dat “politieke mandatarissen op dezelfde gewetensvolle manier ten dienste moeten staan van alle burgers die op hun dienstverlening een beroep doen, en dit betekent ook zonder onderscheid van filosofische overtuiging en partijvoorkeur.”
De interpellatie kreeg op de gemeenteraad steun vanuit de meerderheidspartijen SP.A en CD&V die zich distantieerden van de uitspraken van de burgemeester. Burgemeester Christoph D’Haese zelf probeerde eerst ludiek en laconiek de kritiek te weerleggen, maar wist er zich uiteindelijk niet meer uit te praten en zat duidelijk verveeld met de commentaren van de verschillende fracties.