Algemeen

66.000 leerlingen bezochten vorig jaar Fort Breendonk of Kazerne Dossin

Dit bericht delen

Zo’n 46.000 leerlingen brachten vorig schooljaar een bezoek aan het Fort van Breendonk. Het In Flanders Fields Museum ontving 22.000 leerlingen, Kazerne Dossin bijna 20.000. “In een tijd van groeiend populisme en extremisme is het van kapitaal belang dat jongeren de gruwel van oorlog onder ogen zien”, aldus Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). 

Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) vroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het aantal Vlaamse leerlingen op dat de voorbije jaren een bezoek bracht aan het Fort van Breendonk, het In Flanders Fields Museum, Kazerne Dossin en het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau.

In totaal brachten van 2015 tot en met 2019 bijna 187.000 leerlingen een bezoek aan het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk in Willebroek, het voormalige doorgangskamp van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het overgrote deel zijn leerlingen van het secundair onderwijs. Het In Flanders Fields Museum in Ieper ontving van 2013 tot 2019 bijna 215.000 leerlingen in schoolverband. Kazerne Dossin in Mechelen kreeg in 2019 bijna 20.000 leerlingen over de vloer. Op basis van de cijfers van het War Heritage Institute blijkt dat in totaal zes secundaire scholen in het schooljaar 2018-2019 een studiereis naar Auschwitz en Birkenau hebben ondernomen, waarbij telkens acht leerlingen zijn meegereisd.

Belang herinneringseducatie

“In een tijd van groeiend populisme en extremisme is het van kapitaal belang dat jongeren de gruwel van oorlog en dictatoriale regimes onder ogen zien”, zegt Jean-Jacques De Gucht. “Het is dan ook belangrijk dat de minister van Onderwijs de scholen aanmoedigt om in het kader van de eindtermen zeker één keer per graad een geleid bezoek te brengen aan een van deze historische sites.”

Bron: Gazet van Antwerpen / De Standaard / Het Nieuwsblad (25 juni 2020)

Andere nieuwsberichten

Algemeen

Homans wil nu helemaal geen moskeeën meer erkennen

Algemeen

Jean-Jacques in debat over euthanasie in De zevende dag.